дом Общество Експерти отчетоха: Висок процент на хора с ниско образование в Шуменска област

Експерти отчетоха: Висок процент на хора с ниско образование в Шуменска област

0
ДЯЛ

През следващите години в България се очертава тенденция към намаляване на раждаемостта. И в други страни европейски страни ниската раждаемост остава проблем, има застаряване на населението у нас, което е нормално за развития свят в индустриалната епоха – тези данни изнесе по време на презентация в Областна управа доц. Георги Бардаров, съветник на зам.-министъра по социалната политика д-р Султанка Петрова.
Според него фокусът трябвало да бъде не върху раждаемостта, а върху думата „емиграция на млади хора“ – основен проблем за страната, а задържането на младите ще доведе до намаляване на много дисбаланси.
Доц. Бардаров отбеляза, че при отлива на младо население България вече е единствената държава в света, в която при един от двата пола най-голямата кохорта население е в пенсионна възраст. По тази тема обаче не се коментирало. И това застаряване било абсолютна „социална бомба“ за икономиката и българското общество.
Представена беше и картината за област Шумен – докато 100 души излизат в пенсия само 71 започват работа. Естественият прираст – 5,6%0 , раждаемост – 6,1%0. Коефициент на детска смъртност 6,4 промила. Коефициент на безработица за Шумен през 2016 г. – 17,2 %. Притеснителен факт е високия процент на хора с ниско образование.
С най-висок процент етническо турско население са общините Каолиново, Венец и и Хитрино, с ромско – Никола Козлево и Върбица над 20 %. А общините с най сериозна демографска криза са Велики Преслав, Нови пазар и Смядово.
Като сериозно предизвикателство в цялата страна доц. Бардаров открои пазарът на труда. При така очертаната демографска картина България скоро я очаква дефицит на работна ръка. „Днес имаме остър дефицит на работна ръка на средно и дори на ниско квалифицирана работна ръка“, отчете той.
За наличието на този проблем по време на срещите получил сигнали и от представители на бизнеса. А именно, че се налага внос на работна ръка от Виетнам и други подобни държави.
Затова пък имало изобилие от неквалифицирана работна ръка, и определена малцинствена група, която чакала само социални помощи. А това било риск на пазара на труда.
Устойчивото нарастване на доходите и повишаването на жизнения стандарт през последните две години вече е факт. Има ясно изразена политика в областта на жизненото равнище, това са изводите в презентацията на д-р Теменужка Златанова, експерт в Министерството на труда и социалната политика.
Проведени са срещи в общините с най-ниско равнище на доходи.
За Шуменска област данните са – 60% население в трудоспособна възраст, надтрудоспособна – 24%, подтрудоспособна възраст 15 %. Това били добри показатели в сравнение с показателите на други области в страната.
В област Разград средната работна заплата е 910 лв, за Шуменска област – 874 лева.
Притеснително е, че за областта относителният дял на средната работна заплата, в сравнение със страната нараства значително по-бавно.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПролетно: Мият пешеходната зона по бул. „Славянски“ в Шумен
Следваща статияСтарши комисар Ялчън Расим изненада малките полицаи на Царев брод

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here