дом Общество Деца от четири страни на образователен обмен в Шумен (снимки)

Деца от четири страни на образователен обмен в Шумен (снимки)

0
ДЯЛ
Снимки: СУ "Сава Доброплодни"

Осъзнаване на своите силни и слаби страни, развиване на уважение към околните, респект към правилата и доброволното им спазване – това са само част от целите, които си поставя започналата от събота в Шумен среща между ученици от четири държави – Испания, Кипър, Полша и България. Домакин на проявата е СУ „Сава Доброплодни“, а участниците работят по проекта на училището „Уважението – ценност за цял живот“ по програма „Еразъм+“, съобщиха от учебното заведение.
„Идеята е да се даде възможност на учениците от няколко европейски държави да осмислят значимостта на различните форми на уважението – уважение към другите, себеуважение, уважение към природата, уважение към култура и традиции и да се изградят навици за толерантно общуване.“ – обяснява координаторът на проекта Пламена Маркова.


В неделя премина опознавателният етап, в който децата участници се запознаха в неформална обстановка с игри и танци, а от понеделник гостите от Испания, Кипър и Полша посещават часове по английски език, изобразително изкуство, музика и хореография, на своите връстници от Шумен.

Децата от училищата партньори усвоиха вече стъпките на български хора и имаха възможност да се запознаят с основните забележителности на Шумен, като най-силно впечатление им направиха паметникът „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост и глобалният символ на България – Мадарският конник. Във вторник учениците от трите страни бяха гости на български семейства, а техните преподаватели проведоха работна среща по темите на проекта. Гостуването продължава до събота, като през това време децата от партньорските екипи ще имат възможност да се запознаят с първата българска столица Плиска и Двора на кирилицата, както и с морската столица Варна.
Проектът „Уважението – ценност за цял живот“ е планиран за две години и се финансира от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му на национална агенция за проекти на Европейската комисия. Етапите му включват посещение на ученици от начален етап и учители в четирите държави участници в проекта. Първи домакини бяха Испания (през март 2017), сега домакин е Шумен, а през март 2018 предстои гостуване в Полша.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаш разби стъкло на автомобил, задигна дамска чанта с пари и ценни вещи
Следваща статияЗабраниха пазари и изложби на птици, заради инфлуенца по пернатите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here