дом Наблюдател Деца и родители майсториха сурвакници в ДГ “Пролетна дъга”

Деца и родители майсториха сурвакници в ДГ “Пролетна дъга”

0
ДЯЛ

Деца от три до шест години и техните родители се включиха в работилницата за сурвакници на “уикенд училището” в ДГ “Пролетна дъга”. Занятията в него се организират веднъж месечно като част от дейностите, които се реализират по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Целта е да се даде възможност да се изявят и развият творческите способности на децата чрез съвместната работа на родители и учители.

Работилницата за сурвакници е част от поредицата занятия, посветени на празничните традиции и обичаи на различните етноси. Разпределени в три групи родители и деца, напътствани от опитни педагози в детската градина, заедно подготвиха сурвакници за празника на първия ден от новата година “Сурваки”.
“Всеки трябваше да донесе дрянова клонка и заедно със своето дете да я украси според обичая със сушени плодове, усукани разноцветни конци, нанизани пуканки, платнени панделки, които сами са изработили, и паричка за здраве, плодородие и благодат в дома,” обяснява Ивелина Алексиева, учител в детската градина.


Ивелина Георгиева е майка на две деца. За поредна година в нейното семейство подготвят и украсяват сурвакници и се подготвят за празника. Според нея децата работят с много голямо желание и са любопитни да опознаят българските народни традиции и обичаи.
“Най-хубавото е, че всичко това се пренася в семейството и увлича родителите. Фактът, че днес тук има толкова много майки и татковци и всички те работят заедно с децата си в “уикенд училището”, е показателен, че сме успели да предизвикаме техния интерес,” споделя и Радка Костова, старши учител в ДГ “Пролетна дъга”.
Работата на учителите подпомага и образователният медиатор Айлин Рашидова. Умението й да общува с деца и родители, да ги убеждава колко е важно децата да посещават детската градина, за да се интегрират от най-ранна възраст и да развият своите способности, я прави неоценим помощник за успешното провеждане на занятията, признават участниците в екипа.


Старши учителят в ДГ “Пролетна дъга” Янка Иванова споделя, че след една година работа по проекта вече се виждат и реални резултати. Все повече родители са убедени в полезността на това, което вършим, и наистина стават наши партньори. Тук те се учат не само на сръчност. Творческите занимания стимулират тяхното развитие, дават поле за изява на техните възможности, а емоцията и общуването обогатяват езиковите умения на децата. Всичко това е изключително важно за по-успешното адаптиране на децата по-късно в училище,” обяснява Янка Иванова.
Заниманията за деца и родители в “уикенд училището” към ДГ “Пролетна дъга” се реализират с финансовата подкрепа на Българо – швейцарската програма за сътрудничество – Здраве и образование за всички.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия8 медала завоюваха бойците на СК „Авитохол“ от Държавното първенство по кикбокс
Следваща статияПадна първият сняг в Шумен, обявен е отново жълт код за опасни явления в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here