дом Общество ДАНС и КФН на мащабни проверки в 4 застрахователни компании

ДАНС и КФН на мащабни проверки в 4 застрахователни компании

0
ДЯЛ

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията по финансов надзор (КФН) са влезли на мащабна проверка в началото на този месец в поне четири български застрахователни компании. Става дума за „Бул инс“, „Лев инс“, Общинска застрахователна компания“ и „Асет иншуърънс“, съобщава mediapool.bg, позовавайки се на свои източници.
Целта на съвместната акция е да се проверят компаниите, които имат най-голям дял на пазара на „Гражданска отговорност“, във връзка със скандалите в сектора от месец август т. г. Тогава, както 24shumen.com съобщи първи, кипърският застраховател „Олимпик“ фалира и остави 270 хил. автомобила без застраховка „Гражданска отговорност“. Това стана и причина зам.-председателят на КФН Ралица Агайн, да подаде оставка.
Очаква се до дни проверката да приключи и да бъдат оповестени резултатите.
По време на разгорещени дебати в парламента стана ясно, че има сериозни проблеми в застрахователния сектор, свързани главно с „Гражданска отговорност“, където има дупка на стойност между 60 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. Проблемът идвал от ниските цени на застраховките, както и от решение на Върховния касационен съд от месец юни, което разшири значително кръга на близките, които имат право да търсят обезщетение от застрахователите при смърт на пътя.
Друг съществен проблем в сектора се оказа и системата „Зелена карта“. В края на 2017 г. застрахователите „Лев инс“ и „Далл Богг Живот и Здраве“ бяха обвинени, че не изплащат претенции по събития, станали в страни извън България. Тогава оправданието беше, че ставало дума за застрахователни измами.
Стигна се до международен скандал и опасност България да бъде изключена от системата „Зелена карта“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпециализираната прокуратура разследва харченето на помощите за Хитрино
Следваща статияБДЖ подарява 130 безплатни билета за първа класа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here