дом Култура Гръцки археолог запозна шуменски ученици с историята на Света Гора

Гръцки археолог запозна шуменски ученици с историята на Света Гора

0
ДЯЛ

Гръцкият археолог д-р Николаос Мердзимекис разказа историята на Света Гора пред ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“. Това съобщиха от учебното заведение.
Ученият запозна присъстващите с опита на гръцката държава и общество в запазването на европейското културно-историческото наследство чрез примера на Света Гора (Атон).
Увлекателният му разказ за преданията и историята на възникване на Атон и неговите манастири беше илюстриран с мултимедийна презентация с богат снимков материал. Интерес предизвика фактът, че европейското законодателство е приело утвърдената с императорски хрисовул през 1060 година забрана, която не позволява на жените да стъпват на Атон.
Д-р Мердзимекис акцентира на възможностите за запазване на Света Гора, разкрили се пред Гърция след присъединяването ѝ към Европейския съюз. Благодарение на финансовите средства от европейските фондове се подкрепят усилията на гръцката държава по реставрацията на паметниците на културата, съхранявани в светогорските манастири. По този начин се разширява възможността повече европейски граждани да се докоснат до това културно-историческо наследство, което ги свързва, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход.
Осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа е способ за противопоставяне на расизма и ксенофобията и насърчаване на толерантността в Европа и извън нея.
Срещата днес бе по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент в СУ „Йоан Екзарх Български“. Тя се реализира със съдействието на доц. Юрий Проданов –ръководител катедра „Журналистика и масови комуникации“ на факултета по Хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
Вчера д-р Николаос Мердзимекис изнесе лекция и в ШУ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГлобените в Турция водачи на МПС с БГ регистрация плащат на граничните пунктове
Следваща статияРъст на дивеча и хищниците, отчетоха на Съвета по лова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here