дом Култура В Белокопитово стягат празник „Денят на бабината питка“

В Белокопитово стягат празник „Денят на бабината питка“

0
ДЯЛ

За първото издание на местен празник „Ден на бабината питка 2019“ усилено се готвят в село Белокопитово.
„Празникът е определен за 24 август и има състезателен характер. Вече се приемат заявки за участие в кметството при секретаря. Очаквам интерес към надпреварата за най-изкусно измесена питка“, заяви да 24shumen.com кметът Алекси Чолаков. Полагаме основата и продължаваме с традицията, категоричен бе той.
„Целта на празника е да се популяризира и съхрани традицията в домашно приготвените питки, хлябове и погачи и да се предаде на бъдещите поколения“, е записано в поканите към читалища, културни организации и колективи от Шумен и региона.
Организатори са Община Шумен, кметство Белокопитово и НЧ „Надежда“, уточни кметът Чолаков.
Според регламента на състезанието ще участват само домашно приготвени погачи, хлябове, баници и питки. Допуска се и участие на сладкарски изделия, приготвени от зърнени култури.
За победителите са предвидени предметни награди. А за всички участници – грамоти.
„Сега в началото на XXI в. месенето и печенето на хляб вече е далеч от старите представи на българина, но приготвянето на питки, хлябове и погачи в домашни условия продължава да се практикува във всяко българско семейство. В хляба и култа към него българинът хилядолетия наред е влагал много фантазия, труд и старание.
През всички сезони на годината, на всеки светъл ден от празничния календар, хлябът е бил оброк на плодородие, за здраве и семейно благополучие“, казва д-р Милена Андреева, историк.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозата: Слънце, облаци и дъжд ще се редуват
Следваща статияПожарът в складовете е потушен, пожарникари гасиха автомобил, къща и сухи треви

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here