дом Култура Виртуози в концерта на Симфониета „От сърцето на Европа”

Виртуози в концерта на Симфониета „От сърцето на Европа”

0
ДЯЛ

На 170-годишнината от основаването на първия български оркестър е посветен концертът на Симфониета Шумен под диригентството на Светломир Златков и солист пианистът Симеон Гошев. Събитието е в четвъртък от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева”.

Двамата музиканти са свързани с Шумен и са носители на много награди от национални и международни конкурси. На шуменска сцена ще прозвучат Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Прометей“, Бела Барток – Румънски танци, Бела Барток – Концерт за пиано и оркестър № 3 /първо изпълнение в Шумен/ и Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 7.

Светломир Златков започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в гр. Стара Загора.
На 17-годишна възраст започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов.
През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. Понастоящем следва хорово дирижиране в класа на Томас Ланг.
В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа. От сезона 2016/2017 е диригент на хора и оркестъра на църквата Св. Петър във Виена. През октомври 2018 г. печели специалната награда на журито на Третия международен конкурс за дирижиране „Нино Рота“ в италианския град Матера, през януари 2020 завоюва Грета награда на Диригентския конкурс а Европейския съюз. Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Софийската филхармония, Wiener Concert-Verein, Orchestra della Magna Grecia, Италия, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester, Виена, Оркестъра на Държавната Опера в Шчечин, Полша, Симфониета София, Симфониета Шумен, както и Симфоничния оркестър в Пазарджик.
Златков е събирал ценен опит и знание от музиканти като Теодор Куренцис, Марк Албрехт, Ервин Ортнер, Марк Стрингър, Леонид Корчмар, Владимир Кираджиев, Аглика Генова, Любен Димитров, Милена Моллова, Атанас Куртев, Ростислав Йовчев, Сачико Кодама, Красимира Джордан.
Светломир Златков е също така активен и като пианист. По покана на диригента на виенския Камерен хор Веберн участва в изпълнението на Carmina Burana от Карл Орф в обработката за две пиана и ударни инструменти, а също така съпровожда хора в два концерта в Musikverein и Konzerthaus в изпълнението на Цигански песни от Брамс.
Понастоящем Светломир Златков е асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, а от началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.
Младият пианаст Симеон Гошев се отличава най-вече с интерпретациите на различни музикални стилове от 20 в., както и с изпълненията си на творби от представители на класическия Виенски период.
Последните негови успехи са първата награда на конкурса”Бьозендорфер” във Виена и втора награда на Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен през юни 2019 г. Както и три награди от конкурсите „Леош Яначек”, Бърно – Чехия /2017/ и „От Бах до джаз” Атина/Париж – 2018 г.
Има записи за БНР, БНТ и концертни изпълнения в Стокхолм, Копенхаген, Хелзинки, Мюнхен, Виена, Белград, София. Лауреат на национални и интернационални конкурси.
В момента следва докторантура под ръководството на проф. Борислава Танева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроект: Шумен влиза алтернативно във водоснабдителна система „Дунав“
Следваща статияСъздават фен клуб на „Манчестър Юнайтед“ в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here