дом Култура „Варненско лято 2018: „Талантите от „Бодра песен“ отново на световна сцена

„Варненско лято 2018: „Талантите от „Бодра песен“ отново на световна сцена

0
ДЯЛ

Шуменските таланти от хор „Бодра песен“ ще вземат участие в най-стария музикален фестивал в България – „Варненско лято 2018“.
Градската художествена галерия на морската ни столица ще стане сцена на мащабен спектакъл днес, 1 юли от 11.00 часа. Специална роля в него имат оркестър „Симфониета”, пианистът Ивайло Бойчев и Детски хор „Бодра песен”. Под палката на проф. Милко Коларов те ще изпълнят Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен и ораториално-кантатната творба Missa Brevis от Бенджамин Бритън. Акцент в концерта ще е творбата Larghetto на Константин Илиев. С нея музикантите отбелязват 30 години от кончината на композитора.
Проф. Милко Коларов е завършил Музикалната академия в София със специалност композиция при класика проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. С богатия си опит на диригент и преподавател той основава през 2005 г. Камерен ансамбъл „Симфониета”, с който участва ежегодно на фестивала „Варненско лято”, изнесъл е десетки неделни концерти матинета. Произведения на проф. Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света – Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Полша, Турция, Япония, САЩ, Южна Корея, Сингапур, Унгария, Гърция, Холандия и др.
На фестивалната сцена ще гостува и друг по-млад и изявен варненец – Ивайло Бойчев. Пианистът е завършил Музикалното училище в родния си град, продължава образованието си в Музикалната академия в София. През 2000 г. година е поканен от фондация за пианисти Тео Ливен на брега на езерото Комо в Северна Италия като един от осемте млади обещаващи пианисти от целия свят. Той има възможност да се включи в майсторските класове на такива бележити музиканти-педагози като Леон Флайшер, Дмитрий Башкиров, Фу Цонг, Уилям Наборе, Чарлз Роузън, Андреас Щайер, Клод Франк и други.
Концертната кариера на Ивайло Бойчев включва редица солови и камерни изяви в България, Холандия, Италия, Кипър, Германия.
Свежа струя в концерта ще внесат младите певци от хор „Бодра песен” с художествен ръководител и диригент Деница Узунова. Носител на осем първи награди от международни хорови конкурси в Унгария, Италия, България, Белгия и Русия, хорът представя успешно българското певческо изкуство в цяла Европа.
Снимка: Деница Узунова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДжулай морнинг: Хиляди посрещат днес изгрева на слънцето
Следваща статияЮли стартира с повишение на пенсиите с 3,8%, КЕВР решава за цената на тока

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here