дом Здраве България е на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа и...

България е на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа и на 14-то по заболяемост

0
ДЯЛ

С индекс от 9.76 на 100 000 души България е на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа за изминалите две седмици. По този показател сме на едно ниво с Испания и Франция. По-висока е смъртността в Чехия, Хърватия, Белгия, Полша, Словения.
По заболяемост страната ни е на 14-то място със средно 518 на 100 000 души. Това обяви доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Средният брой на тестовете на ден у нас вече достигна 1 000 на 100 000 души.
Всички области в страната вече са в червената зона, сочат данните на 14-дневна база.
Към момента са заети 40% от леглата за неусложнени пациенти и 23% от леглата за хора в тежко състояние. Най-натоварени са болниците в Шумен, Благоевград, Габрово, Перник, Разград и Търговище.
Броят на заразените медицински работници в страната е 3 459, като активните са 1 802. От тях 1 672-ма са на домашно лечение, 121 са хоспитализирани, а в тежко състояние са деветима.
Починалите медицински специалисти към момента са 22-ма. От тях 17 лекари, две медицински сестри, двама санитари и един фелдшер.
4 767 са излекуваните за последната седмица.
Доставени са нови 4 300 флакона с ремдесивир вчера. 2 000 бройки вече са разпределени. Днес предстои РЗИ-тата в страната да получат останалите 2 300 флакона.
От шест ваксини, които се подготвят за производство в Европа, България е заявила интерес към три от тях. Когато бъдат произведени и доставени всеки в страната ще може да се ваксинира. Приоритетно ваксината ще се поставя на хора над 65 години, хронично болни и работещите на първа линия. „Ваксината ще е безплатна“, увери здравният министър Костадин Ангелов. Той информира още, че болницата в Благоевград ще се превърне изцяло за лечение на COVID-19. Общинската болница в Пловдив също ще бъде натоварена с такава функция.
Експертите от Националния оперативен щаб призоваха гражданите да не се самолекуват и предупредиха, че няма медикамент, който предпазва от вируса.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТрима души са загубили битката с COVID-19 в Шуменско
Следваща статияМладежи помогнаха на Роза да почисти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here