дом Общество Близначета пропаднаха в шахта, родителите осъдиха Общината

Близначета пропаднаха в шахта, родителите осъдиха Общината

0
ДЯЛ

Община Шумен е осъдена да плати 12 000 лева за нанесени нематериални щети за инцидент с 2-годишно дете. Освен тази сума Общината ще трябва за заплати мораторна лихва в размер на 2 466,66 лв. мораторна лихва за времето от от 19.09.2016г. до 28.09.2018г., ведно със законна лихва върху главницата, считано от 28.09.2018г. до окончателното й заплащане. Присъдена е и сумата от 440 лева обезщетение за имуществени вреди, представляващи стойността на титаниеви педиатрични еластични пирони и 90.44 лв. лихва за същия период от време, както и 1 517, 12 лева за съдебни разноски.
Случката се разиграла на 19 септември 2016 година около 11.30 часа в Градската градина. Е.П. извела на разходка двамата си сина близнаци на две годинки и седнала да пие кафе в едно от заведенията в Градската градина. Тя не изпускала от поглед децата си, които ритали топка. Малчуганите се заиграли около шахта в непосредствена близост до кафенето. Съоръжението било покрито с капак, който бил изкривен в единия край. Неочаквано децата се качили на капака. Тогава той се разместил и двегодишните близнаци пропаднали в дълбоката около 2 метра шахта, а върху тях се стоварил металният капак. Едното дете паднало с гръб на земята, а братчето му се стоварило върху него и поело основния удар.
Децата веднага били извадени от шахтата. На мястото пристигнали две линейки, които ги откарали в болницата. Прегледите установили, че Н. е със счупена лява раменна кост. Ръката на детето е оперирана. Поставени са му два титаниеви пирона. След 40 дни те били извадени оперативно. Оказала се обаче, че е увреден и лакътният нерв на ръката. Това довело до почти пълно обездвижване на два от пръстите на пострадалата ръка. Наложило се да се правят нагревки, а също дълга и мъчителна рехабилитация.
Непосредствено след инцидента Общината е обезопасила опасната шахта. По време на делото местната администрация уточнила, че съоръжението е собственост на ВиК. От Дружеството обаче отричат шахтата да е тяхна собственост. По време на делото станало ясно още, че капакът на шахтата е бил заключен с катинар, но вандали са го строшили.
Присъдата на Окръжния съд в Шумен може да бъде обжалвана в срок от 14 дни пред Апелативния съд във Варна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАкция: Във Велики Преслав събират разделно и отпадъци от опаковки
Следваща статияДео пристигна с патрулка в зала „Арена Шумен“ (снимки, видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here