дом Общество Архиерейският наместник на Шумен не е уведомен за иконите със стичащо се...

Архиерейският наместник на Шумен не е уведомен за иконите със стичащо се миро

0
ДЯЛ

Архиерейският наместник на Шумен свещеноиконом Димитър Николов все още не е уведомен, че в една от църквите в Шуменска епархия, за които отговаря, върху пет икони се е появило миро. „Нищо не зная. Не съм информиран”, заяви пред 24shumen.com отец Димитър. Не искам да говоря по тази тема, лаконичен бе той. Според близки до отец Димитър не било редно да не се спазва църковната йерахия, както се е случило.
Църковното настоятелство при храм „Свети Три Светители” още не е заседавало по случая с мироточивите икони, сподели един от четиримата настоятели. Той обясни, че председателят на настоятелството отец Красимир вече е уведомил Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Но засега няма официално становище.
Според разкази на свидетели на големия християнски празник „Успение на Света Богородица” върху икони на Божията майка и на Иисус Христос се е появило благовонното вещество – миро, което се употребява в църковните тайнства, Св.Кръщение и Миропомазване. Те са готови да свидетелстват за необичайното явление. Приемат го като чудо.
За „чудото” потвърди и протойерей Иван Павлов от най-голямата шуменска църква. „Слава Богу в нашия храм започнаха да мироточат няколко икони. Пред едната на Иисус Христос отчитаме курбани”, съобщи отец Иван. Той тълкува мироточенето като Божия милост към града и неговите жители. И обясни, че вторият смисъл е, Бог предупреждава, че може нещо да се случи, ако човек не промени живота си.
Църковната процедура изисква разказите на свидетелите, които са забелязали стичащото се миро върху иконите да бъдат документирани с подробности, разясниха от Светия Синод на БПЦ. Свещеник обезателно трябвало да присъства при съставянето на констативен протокол по разказите на очевидци. Протоколът трябвало да бъде изпратен в Митрополията във Варна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпешните ремонти на улици в Шумен текат с пълна пара
Следваща статияРъст на острите заразни заболявания в областта, регистрираха още двама с туберколоза

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here